Fragrance & In The Beauty Land| Tehnica Fabricării Parfumurilor Din Localitatea Franceză Grasse, Inclusă De UNESCO Pe Lista Patrimoniului Imaterial Al Umanității

Thenica fabricăriiparfumurilor din Grasse, localitate din departamentul francez Alpes-Maritimes,a fost inclusă, miercuri, pe ListaPatrimoniului Cultura Imaterial al Umanității, în urma deciziei luate de un comitet specializat UNESCO, reunit la Port-Louis, capitala Mauritius.

Meștesugul fabricăriiparfumurilor include trei aspecte, diferite, a precizat UNESCO, într-uncomunicat: ,,cultura plantei din care se fabrică parfumul, cunoașterea materiilor prime și transformarea acestora șiarta compoziției parfumului”.

Localitatea Grasse, capitala mondială a parfumurilor, spera să obțină această includere, pentru a-și proteja mai bine câmpurile de tuberoze și iasomie.

In ultimii 70 deani, producătorii locali au întâmpinat dificultăți, din cauza presiunilor financiare, dezvoltării produselor sintetice și concurenței altor centreproducătoare. Prezența pe lista UNESCO, ar trebui să le permită rezervarea terenurilor în beneficiul tinerilor agricultori și încurajarea parfumeriilor să semneze contracte pe termen lung, care să le garanteze horticultorilor sătrăiască de pe urma recoltelor.

Situat pe Coasta de Azut, Grasse a început să fabrice parfumuri în secolul al XVI-lea, în vecinătatea tăbăcăriilor, care aveau nevoie de materii prime aromate, pentru prelucrarea pieilor de animale și parfumarea mânușilor.

Este nevoie de șapte ani, pentru formarea unui responsabil de distilerie și de zece ani pentru a deveni parfumier, iar cunoștințele necesare despre cultura plantelor și parfumuri se transmit, de obicei, în familie.

,,Sunt fericit că am putut face, în așa fel încât, toate aceste generații care s-au succedat, pentru a face din Grasse, ceeste în prezent, au primit astăzi recunoaștere”, și-a exprimat bucuriaJean-Pierre Leleux, fostul primar al orașului. ,,Este o mare bucurie, după atâția ani de muncă și de proceduri”, acontinuat, cel care a depus dosarul de candidatură al UNESCO, în anul 2013.

Comitetul specializatal UNESCO, pentru patrimoniul imaterial, reunit, în perioada 26noiembrie-1decembrie, a analizat, miercuri, 40 de înscrieri, pe lista sa eterogenă, care cuprinde tradiții și meșteșuguri, și care numără peste 400 deelemente (cântece, dansuri, specialități gastronomice sau sărbători).

Pe Lista Patrimoniului Imaterial au fost înscrise, în anul 2018, printre altele, sărbătorile populare de la Parrandas, din Cuba, sau băile medicinale Lum, practicate de tibetani.

Comitetul va continua, joi, înscrierea altor laureați. Pe lista de cadidaturi se mai află și muzica reggae din Jamaica.

Comitetul renunit la Port-Louis, compus din reprezentanți ai celor 24 de state membre ale Convenției UNESCO, pentru protejarea patrimoniului cultural imaterial din 2003, se preocupă, de asemenea, de patrimoniul cultural aflat în pericol de dispariție.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s