Beauty Memo: Vârsta Și Pigmentarea Pielii

Îmbătrânirea pielii nu este doar un efect direct al trecerii timpului, dar și un efect al acțiunii factorilor interni și externi agresivi. Acești factori, precum radiațiile inoizante, radiațiile UV, excesul de ozon, aerul poluat, fumul de țigară, gazele de eșapament, accelerează îmbătrânirea pielii în mod nenatural.

Unul dintre semnele de îmbătrânirii sunt petele de bătrânețe, care încep să apară după vârsta de 50 de ani, fiind, de obicei, legate de expunerea exagerată a pielii la acțiunea radiațiilor UV.

Cu toate acestea, apariția petelor pigmentare nu este legată întotdeauna de vârstă. Aceste pete maronii sau negre, mai mari sau mici , pot apărea în orice zonă a pielii, dar de cele mai multe ori apar pe față, pe gât și pe partea exterioară a palmelor. Uneori se pot vedea și pe brațe, pe gât și pe partea exterioară a palmelor. Pot fi de diferite dimensiuni și, deși, în general, nu au un efect negativ asupra sănătății, este recomandat un consult dermatologic care să determine natura acestora.

Pentru a înțelege cum apar, trebuie explicat modul în care acționează melanina, pigmentul care conferă culoarea pielii. Când pielea este expusă la acțiunea razelor de soare, crește nivelul de secreție a melaninei, tocmai pentru a proteja stratul de piele împotriva acțiunii dăunătoare a radiațiilor UV. Petele pigmentare se formează ca urmare a tulburării activității melanocitelor, care pe măsură ce îmbătrânim, funcționează din ce în mai slab. Daxă se adaugă și efectele bronzului excesiv, rezultatul este mai puternic, deoarece melanina se eliberează neuniform, rezultând numeroase pete maronii în zonele expuse – apar petele pigmentare.

Mai grav, chiar dacă în ultimii ani pielea nu a fost expusă soarelui, petele tot pot să apară ca ,,un suvenir” din vacanța de acum 20 de ani.

Pe lângă acțiunea dăunătoare a soarelui, o altă cauză a apariției petelor pigmentare este folosirea medicamentelor hormonale și a celor fotosensibile (se exemplu, antireumaticele, antibioticelor, medicamentele pentru inimă sau extractele din unele plante). Aceste pete mai pot apărea și în cadrul bolilor cronice sau a unui regim slab echilibrat.

Din fericire, majoritatea petelor pigmentare pot fi ameliorate prin utilizarea diverselor tehnici. Înainte de a opta pentru un tratament cosmetic într-un salon de înfrumusețare, se pot folosi cosmetice și creme special concepute pentru această problemă. Dacă după 4-6 luni nu se vede nicio îmbunătățire, este recomandat să se consulte medicul dermatolog.

O cremă bună și eficientă pentru petele pigmentare trebuie să conțină câteva ingrediente active, cum ar fi, de exemplu, acizi din fructe, aici salicilic, extract de creson. Beneficiile utilizării  unei astfel de creme sau multiple – acționează intens asupra petelor pigmentare, conferă luminozitate zonelor afectate și uniformizează culoarea tenului. În plus acționează împotriva ridurilor și au efect de hidratare.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s