Oscars 2019: Gala Premiilor Oscar 2019 A Spart Bariere În Ceea Ce Privește Diversitatea La Hollywood

Cea de-a 91-a ediție a galei premiilor Oscar, care a avut loc, duminică noapte, la Dolby Theatre, din Los Angeles, a spart noi bariere, în ceea ce privește diversitatea la Hollywood, mai ales pentru persoanele de culoare, potrivit goldderby.com

In ultimii ani, mișcările #OscarSoWhite și Time”s Up au militat pentru o mai mare diversitate la Hollywood, atât în față, cât și în spatele camerelor de filmat.

Și, deși gala premiilor Oscar încă este dominată de bărbații caucazieni,  munca depusă de cele două mișcări începe să dea roade, Academia de film americană incluzând, în 2017, mai multe femei și persoane de culoare în rândul membrilor cu drept de vot.

Iar la gala premiilor Oscar din 2019 au fost sparte mai multe bariere. Astfel, pelicula ,,Black Panthere”, de Ryan Coogler, cu o distribuție majoritar de culoare, a împins mai departe limitele în ceea ce privește diversitatea. Ruth E. Carter și Hannah Beachler, premiate pentru cele mai bune costume, respectiv cel mai bun design de producție/cea mai bună scenografie, au devenit a doua și, respectiv, a treia femeie de culoare care au câștigat vreodată un Oscar într-o categorie care nu a fost de interpretare, după Irene Cara, recompensată în 1984 pentru piesa ,,Flashdance”.

Beachler a fost, de asemenea, prima femeie de culoare care a fost nominalizată vreodată la premiul Oscar pentru cel mai bun design de producție.

Totodată, anul acesta, a fost prima dată când atât de multe femei de culoare sunt recompensate la aceeași gală  Oscar, cele două alăturându-li-se Regina King, premiată pentru cel mai bun rol secundar feminin, cel din ,,If Beale Street Could Talk”.

Ediția de anul trecut a galei premiilor Oscar a înregistrat cel mai mic numă de femei premiate, din cei șase ani anteriori – șase – față de 34 de bărbați distinși cu prestigiosul trofeu.

Anul acesta, 15 femei au primit Oscaruri, față de 36 de bărbați (unii primind mai multe premii). 53 de femei, altele decât actrițele, au fost nominalizate la cea de-a 91-a gală a premiilor Oscar, față de 159 de bărbați, alții decât actorii.

,,Roma” este primul film mexican care câștigă premiul Oscar, pentru cel mai bun lungmetraj străin. Cineastul pelicul în alb și negru, Alfonso Cuaron – premiat cu Oscar pentru regie în 2014, pentru ,,Gravity” – a stabilit și el un record, fiind prima persoană recompensată pentru imaginea unui film pe care l-a realizat (la gala de duminică noaptea, el a primit și trofeul pentru cea mai bună regie).

Pelicula a fost și prima produsă de platforma Netflix nominalizată la premiul Oscar în 2019 pentru cel mai bun film.

Cu partituda din ,,Green Book”, Mahershala Ali a devenit primul actor de culoare care primește două trofee Oscar pentru aceeași categorie, în cazul său, ,,cel mai bun rol secundar masculin”. De asemenea, după un Oscar primit în 2017, pentru rolul din ,,Moonlight”, de Barry Jenkins, Ali a devenit anul acesta al doilea actor premiat cel mai repede cu un al doilea trofeu al Academiei Americane, după Tom Hanks (în 1993, pentru ,,Forest Gump”, și în 1994, pentru ,,Philadelphia”).

Actorul de culoare Denzel Washington a primit, de-a lungul timpului, două premii Oscar pentru interpretare, însă în categorii diferite, rol principal în ,,Training Day” (2001), respectiv rol secundar în ,,Glory” (1989).

Domee Shi a devenit prima femeie de culoare care a câștigat un Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj animat, pentru ,,Bao”. Ea este și prima femeie care a regizat un scurtmetraj animat pentru celebra companie Pixar.

Spike Lee a câștigat primul său Oscar competitiv. Anul acesta, pentru prima dată, Spike Lee a fost nominalizat atât la primul pentru cel mai bun regizor, cât și la cel pentru cel mai bun film, în calitate de producător, fiind doar al șaselea cineast de culoare care se poate lăuda cu această performanță, după Jordan Peele, John Singleton, Lee Daniels, Steve McQueen și Barry Jenkins. El a concurat la Oscaruri cu filmul ,,BlacKkKlansman”, care a primit șase nominalizări, dar a câștigat un singur trofeu, cel pentru cel mai bun scenariu adaptat.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s