Shopping |Sute De Site-Uri De Cumpărături Online Din Europa, Verificate: Informații Neclare La Prețuri Și Reduceri

Comisia Europeană și autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor au verificat 560 de site-uri de comerț electronic, aproximativ 60% dintre acestea prezentând nereguli, în ceea ce privește respectarea normelor UE, în materie de protecție a consumatorilor, informează reprezentanției Comisiei.

Site-urile controlate oferă o gamă largă de bunuri, servicii și conținut digital, de la îmbrăcăminte sau încălțăminte la programe informatice sau bilete la spectacole, iar neregulile constatate privesc, în special, modul în care sunt prezentate prețurile și ofertele speciale.

Vera Jourova, Comisarul pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: ,,Comerțul online le oferă consumatorilor numeroase oportunități. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre site-uri prezintă nereguli, în special, cu privire la modul în care sunt afișate prețurile și reducerile. Acest lucru trebuie să înceteze, deoarece consumatorii sunt adesea induși în eroare și plătesc mai mult decât iși propun. Sunt consternat de numărul mare de site-uri care au aceste probleme – sper că acestea sunt neintenționate. Comercianții online trebuie să respecte, pe deplin, normele Uniunii Europene, în materie de protecție a consumatorilor. Autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor, cu sprijinul Comisiei, urmează să ia măsurile necesare pentru a pune capăt acestor practici comerciale neloiale”.

Pentru mai mult de 31% din site-urile care ofereau reduceri, autoritățile de protecție a consumatorilor suspectează, faptul că, ofertele speciale nu erau autentice sau au constatat că modalitatea de calcul al prețului redus nu era clară.

Pe 211 site-uri, prețul final care trebuia plătit era mai mare decât prețul oferit inițial. 39% din acești comercianți nu incluseseră informații adecvate cu privire la taxele suplimentare care nu pot fi evitate la livrare, la metodele de plată, la taxele de rezervare și la alte suprataxe similare. Legislația UE privind protecția consumatorilor îi obligă pe comercianță să prezinte prețuri care să includă toate costurile obligatorii și, în cazul în care aceste costuri nu pot fi calculate în avans, consumatorul trebuie să fie informat, în mod clar, de existența lor.

In 59% din cele 560 de site-uri verificate, comercianții au încălcat obligația de  a oferi un link ușor accesibil către Platforma de soluționare a litigiilor (SOL), prevăzută de legislația UE. Platforma SOL le permite consumatorilor și comercianților să soluționeze litigiile fără a apela la instanță.

In cazul a aproape 30% din site-uri, s-au constatat nereguli în legătură cu prezentarea informațiilor cu privire la dreptul de retractare al consumatorilor. In conformitate cu legislația UE, consumatorii trebuie să fie clar informați despre dreptul lor de retractare atunci când fac cumpărături online.

Autoritățile de protecție a consumatorului (CPC), se vor asigura că normele sunt respectate pe deplin, de către comercianții respectivi, prin activarea procedurilor naționale de asigurare a respectării legislației, în caz de nevoie.

Datorită legislației UE, orice consumator din UE are dreptul de a primi din partea unui comerciant informații esențiale clare, corecte și ușor de înțeles despre un bun sau un serviciu înainte de a efectua o achiziție online. Aceste informații trebuie să inclusă aspecte precum caracteristicile produsului, prețul cu toate taxele incluse, costurile de livrare și existența unui drept de retractare sau anulare.

In fiecare an, Comisia coordonează, cu ajutorul rețelei de cooperare în materie de protecția consumatorului (CPC), verificarea site-urilor. Această rețea reunește autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor din 30 de țări (cele 28 de state membre ale UE, Norvegia și Islanda), care sunt responsabile de aplicarea legislației UE privind protecția consumatorilor în UE.

Verificarea a fost efectuată în luna noiembrie a anului trecut de către autoritățile de protecție a consumatorilor din 24 de state membre ale UE, precum și din Norvegia și Islanda.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s