Body&Mind: Mai Multe Ore De Somn În Weekend Nu Compensează Odihna Insuficientă Din Cursul Săptămânii

Somnul prelungit în weekend nu compensează orele de odihnă insuficiente din cursul săptămânii,  a atras atenția o echipă de oameni de știință, din Marea Britanie.

După ce au studiat un grup de adulți timp de două săptămâni, cercetătorii au descoperit, faptul că, persoanele care au domit maximum cinci ore pe noapte în timpul săptămânii și apoi s-au odihnit oricât au dorit în weeknd, nu au avut niciun beneficiu în comparație cu cele care au respectat un program de somn mai bine structurat.

Potrivit rezultatelor, persoanele care au dormit mai mult în weekend, manifestă o ușoară recuperare, însă efectele dispar imediat ce revin la programul obișnuit de somn insuficient din cursul săptămânii.

,,Concluziile noastre sugerează, faptul că, suprasolicitarea în cursul săptămânii și încercarea de a recupera în weekend, nu este o strategie eficientă, din punct de vedere al sănătății”, a declarat directorul Sleep and Chronobiology Lab, Kenneth Wright, unul dintre aurorii principali ai cercetării științifice, publicate în jurnalul Current Biology.

,,Se poate afirma, faptul că, oscilațiile înainte și înapoi – modificarea momentului în care mâncăm, a ritmului circadian și apoi revenirea la somnul suficient – au efect perturbator”, a mai adăugat cercetătorul.

Cei care se odihneau mai mult în weekend au fost comparați cu alte persoane care au primit instrucțiuni să doarmă nouă ore în fiecare noapte timp de nouă zile, în timp ce alți subiecți au fost sfătuiți să respecte o perioadă de somn de doar cinci ore pe noapte. Totodată, mesele și expunerea la lumină au fost monitorizate în mod continuu de către echipa de cercetători.

Rezultatele au relevat faptul că persoanele din grupul al căror somn a fost restricționat, au avut o tendință mai mare de a consuma gustări în timpul nopții, și, prin urmare, de a lua în greutate și de a manifesta o scădere a sensibilității la insulină. In cazul participanților care s-au odihnit mai mult în weekend, această tendință s-a diminuat, însă doar pe parcursul celor două zile.

,,In concluzie, nu am observat niciun beneficiu, în ceea ce privește impactul asupra metabolismului, în cazul persoanelor care au dormit mai mult în weekend”, a conchis Chris Depner, unul dintre autorii principali ai studiului.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s