Body & Mind| Oamenii De Știință Au Identificat Genele Responsabile De Culoarea Sprâncenelor

Nouă gene responsabile de culoarea sprâncenelor au fost identificate, în premieră, de către o echip international de oameni de știință, conform rezultatelor unui studiu, publicate ăn Journal of Investigative Dermatology.

Culoarea sprâncenelor este una dintre cele mai recognoscibile trăsături vizuale ale corpului uman. Aceasta se află într-o strânsă corelație cu nuanța părului, însă, cercetătorii cred, faptul că, la baza acestor două caracteristici s-ar afla mai multe component suprapuse, unice.

Studiile anterioare, culoarea sprâncenelor prezintă un grad înalt de variație. În plus, nuanța părului și cea a sprâncenelor nu sunt exact la fel. Spre exemplu, multe persoane care au părul castaniu au sprâncene mai închise la culoare.

Cu ajutorul metodei asocierii la nivelul întregului genom, echipa de cercetători din China, Olanda, Australia, Marea Britanie și Statele Unite a analizat monstre de la 6,513 indivizi europeni și a clasificat nuanțele în patru categorii: roșcat, blond, șaten și brunet.

Oamenii de știință au descoperit opt gene, cunoscute anterior drept gene de pigmentație, care pot influența atât culoarea sprâncenelor, cât și pe cea a părului, cum ar fi varianta genetică MC1R, care determină sprâncenele blonde și părul roșcat.

Pe  lângă acestea, varianta C10orf11, nou identificată, influențează doar culoarea sprâncenelor.

Odată cu aceste descoperiri, oamenii de știință au dezvoltat un model, care poate prezice culoarea sprâncenelor și pe care intenționează să îl îmbunătățească, prin studierea diferitelor distribuții de vârstă.

Liu Fan, cercetător la Institutul de Genomică din Beijing, din cadrul Academiei de Științe din China, a declarat, faptul că, un astfel de model pentru predicția culorii sprâncenelor pe baza ADN, ar putea îmbunătății cercetarea fenotipurilor umane și se poate dovedi util în cadrul unor viitoare aplicații medico – legale.

,,Pe baza noii descoperiri putem deduce cu mai multă precizie culoarea părului, ochilor, pielii și sprâncenelor unui individ și alte informații fenotipice, prin simpla utilizare a unei monstre de ADN”, a explicat Liu. y2


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s