Body & Mind| Știai Că Folosești Peste 500 De Substanțe Chimice Zilnic Pe Pielea Ta?

Potrivit estimărilor făcute de către specialiști, o femeie aplică pe pielea ei, în fiecare zi, aproximativ 500 de substanțe chimice, care se regăsesc în produsele cosmetice utilizate.

Produsele cosmetice sunt folosite, atât pentru curățarea și întreținerea pielii, cât și pentru îngrijirea părului, a unghiilor, pentru protejarea de radiațiile solare, pentru machiajul tenului, dar și pentru parfumarea corpului.

Reglementările legale sunt cele care protejează consumatorul, prin interzicerea substanțelor cu potențial dăunător, pentru organismul uman, ori pentru mediu.

Se estimează un total de peste 12.500 de ingrediente chimice, diferite, care se folosesc la fabricarea produselor cosmetice. Un produs cosmetic conține, în medie, între 15 și 50 de ingrediente. Având în vedere, faptul că o femeie folosește, de regulă, între 9 și 15 asemenea produse, în rutina de îngrijire și înfrumusețare zilnică, nu este de mirare că se ajunge la un total de peste 500 de substanțe chimice aplicate pe piele, prin folosirea cosmeticelor.

CE INGREDIENTE CONȚIN PRODUSELE COSMETICE FOLOSITE DE TINE?

Apa – multe produse cosmetice, mai ales cele sub forma lichidă, conțin o cantitate mare de apă. Baza pentru multe produse cosmetice, apa se regăsește în sampoane, loțiuni, produse de make-up și deodorante. Apa din produsele cosmetice este una foarte pură, fără toxine și microbi.

Emulgatori – este vorba despre substanțele chimice care permit obținerea unei consistente stabilite- de exemplu, implicarea separarea uleiului de apă.

Conservanți cosmetice – conservanții sunt folositi în produsele cosmetice, pentru mărirea perioadei de valabilitate, dar și pentru împiedicarea dezvoltării microorganismelor (bacterii, fungi). Conservanții din produsele cosmetice pot fi naturali, dar și sisntetici.

Există și produse cosmetice fără conservanți, însă aceastea expiră mult mai rapid, așa că este indicat să cumpărați varianta cu cel mai mic ambalaj.

Există și produse cosmetice fără conservanți, însă acestea expiră mult mai rapid, așa că este indicat să cumpărați cu cel mai mic ambalaj.

Agenți de îngroșare – aceștia sunt cei care oferă textură plăcută produsului cosmetic. Aceștia sunt de 4 feluri:

  • Agenți de îngroșare lipidici – care au consistență solidă la temperatura cameri, însă pot fi lichefiați pentru a fi adăugați în produsele cosmetice. Alcoolul cetilic și ceara de protecție carnauba fac parte din această categorie.
  • Agenți naturali de îngroșare – sunt polimeri care absorb particulele de apă, oferind vâscozitate produsului. Printre aceștia se numără guma de guar, gelatina și guma xantan.
  • Agenți minerali de îngroșare – și aceștia sunt tot naturali și oferă vâscozitate produselor cosmetice, însă textura obținută este diferită în comparație cu cea oferită de agenții naturali de îngroșare menționați mai sus.
  • Agenții de îngroșare sintetici – aceștia sunt folosiți, de regulă, în loțiuni și creme. În această categorie se regăsesc carbomerul și palmitatul de cetil.

Substanțele emoliente – Acest tip de substanțe înmoaie pielea prin impiedicarea apei să iasă din țesuturi. Sunt folosite aceste substanțe, în mod deosebit, în rujuri, loțiuni și alte produse cosmetice cu texturi cremoase. Printre substanțele emoliente folosite în cosmetice se numără ceara de albine, uleiul de cocos, dar și glicerina.

Pigmenții – in special produsele de make-up conțin agenți de colorare. Aceștia pot fi naturali (obținuți din plante), dar și sintetici.

Parfumul – mirosul unui produs cosmetic ne face adesea să alegem de pe raft un produs în defavoarea altuia. De multe ori, parfumurile sunt olosite pentru a masca mirosurile neplăcute ale unor substanțe chimice care se regăsesc în produsele cosmetice. Peste 3.000 de substanțe chimice sunt folosite pentru a parfuma produsele cosmetice.

CÂND DEVIN PRODUSELE COSMETICE PERICULOASE?

Există o serie de substanțe chimice cu potențial toxic pentru organism, care se pot regăsi în produsele cosmetice folosite. De aceea, este extrem de important să citești eticheta înainte de a achiziționa un produs și înainte de a-l aplica pe pielea ta.

Părerile sunt împărțite, cu privire la toxicitatea unor ingrediente din produsele cosmetice, însă pentru a reduce riscurile, este bine să le eviți.

Iată care sunt ingredientele pe care este bine să le eviți:

  • BHA și BHT (Hidroxianizol butilat și Hidrotoluen butilat) – acestea se regăsesc mai ales în rujuri și loțiuni hidratante pentru piele. Specialiștii susțin că au potențial cancerigen, așa că e bine să le eviți, mai ales dacă vorbim despre consum îndelungat (spre exemplu, folosirea zilnică, pe termen lung, a unei loțiuni care conține aceste ingrediente).
  • DEA(Dietanolamină) – acest ingredient este folosit mai ales în loțiunile demachiante pentru ten, în șampoane, săpunuri și produse hidratante. DEA poate cauza iritații oculare sau cutanate, însă, a fost asociat și cu probleme hepatice ale pielii, ori cu cancerul tiroidian.
  • Parabeni – peste 90% dintre produsele cosmetice de pe piață conțin parabeni. Aceștia au fost asociați cu probleme hormonale, cu accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii, cu cancerul de sân și nu numai.  Dacă e posibil, evită produsele care conțin parabeni.

Alte ingrediente care ți-ar putea cauza probleme: parfumurile, triclosanul, formadelida. �


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s